historie

Hasås Setra is een oude bosboerderij (Seter). De eerste bewoners zouden er zo´n 350 jaar geleden zijn neergestreken. De oude boerderij is tot 1990 in bedrijf geweest, de laatste jaren voornamelijk voor de `Hesteslipp` waarbij alle jonge paarden uit de omgeving werden samengebracht om te bepalen wie de leiders werden. Een jaarlijks terugkerende bijeenkomst die veel bekijks trok. (zie foto´s)

Het grasland is een belangrijk deel van de Seter geweest om in de winter de koeien en paarden te voeren. Nog steeds zijn wij verplicht om het grasland te onderhouden om de cultuurhistorische waarde van de Seter in stand te houden. Vroeger stond er een grote schuur (Låve) waar nu nog de kleine koeienstal staat, deze heeft helaas de tand des tijds niet doorstaan en is in 2014 ingestort. Het koeiestalletje (Fjøset) is zeker 200 jaar oud en is meerdere malen verplaatst. Wij trachten de Fjøset te behouden als herinnering aan vervlogen tijden.
De gezusters Hasås hebben na de dood van hun vader het land aan ons verkocht omdat ze niet n staat waren het te onderhouden. Zelf hebben ze een klein stukje behouden, Nord Setra, zoals wij het noemen, zijn de 2 huttes achter op het land. S´zomers zijn zij hier vaak in de weekenden te vinden en helpen ons met hand en span diensten bij verhuur en grasmaaien.
In de 2e wereldoorlog is Hasås Setra gebruikt als uitvalscentrum voor het Noorse verzet. Achter het dakbeschot van het oude huisje hebben we bij de sloop radioapparatuur en munitie gevonden.
Wij hopen aan de historie van Hasås een nieuw hoofdstuk toe te voegen met onze blokhut zonder haar verleden te vergeten. Met name het selfsupporting karakter maakt dat vroeger tijden blijven herleven, uiteraard met wat hulp van de moderne technieken als zonnepanelen en aggregaat.